Holistische en Shiatsu Massage

Deze massage wordt uitgevoerd vanuit de holistische visie. De holistische visie houdt in dat de mens als geheel beschouwd wordt. Bij een holistische massage is de massage niet alleen op de spieren gericht, maar ook op geestelijke ontspanning. Massagepraktijk SOLO4body in de wijk Nieuw Wolfslaar, tussen Breda en Bavel. combineert de holistische massage met de shiatsu massage.

Wat is shiatsu?

In het oude China werd een arts niet betaald om patiënten beter te maken, maar om mensen gezond te houden. Zodra iemand ziek werd kreeg hij de behandelingen van de arts gratis. De gezondheidszorg was dus voornamelijk preventief. Er waren 5 soorten behandelingen: acupunctuur, dieet, kruidentherapie, moxa en anma (massage). Shiatsu is uit anma voortgekomen. Anma werd als therapie werd vooral aanbevolen voor mensen die in het midden van het land bij de gele rivier woonden. In dit gebied was de cultuur het meest ontwikkeld en werkten mensen meer met hun hoofd dan met hun lichaam. Ditzelfde geld voor de meeste mensen in het westen.

De naam shiatsu is in Japan ontstaan. De Japanners hebben anma en acupunctuur overgenomen. Hieruit is een massage ontstaan die gebaseerd is op de oude Chinese theorie zoals die ook in acupunctuur gebruikt wordt en die technieken gebruikt die uit anma voortkomen. Deze technieken zijn o.a. druk geven op speciale drukpunten, meridiaanstrekkingen, gewrichtsmanipulaties en tonificerende aanrakingen.

Hoe werkt shiatsu massage?

Shiatsu betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; de meridianen. Deze energiestroom wordt ki genoemd.

Ki is onzichtbaar, maar de werking van ki kan in het lichaam waargenomen worden. Ki zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wond uit zichzelf geneest. Traditioneel wordt in het oosten alles gezien als een vorm van energie. Ki is een oersubstantie, de levenskracht. Als de ki-stroom geblokkeerd is kan het lichaam ziek worden.

Meridianen zijn de banen waardoor de energie zich in ons lichaam beweegt. Soms komen deze banen overeen met de loop van spieren of bloedvaten. Dit hoeft echter niet. De functie van meridianen is:

  • zorgen voor beweging in het lichaam (van bloed, gas, zuurstof, water e.d.)
  • verbinden van ledematen en hoofd met de romp
  • communicatie van binnen naar buiten en van boven naar beneden
  • zorgen voor de regulering van organen.

In de oosterse geneeskunst werd een orgaan niet zozeer bekeken aan de hand van hun werking op zichzelf, maar eerder aan de hand van de functie in relatie tot de andere organen. Zo heeft de long een sterke relatie met de huid. Astma en huidallergie gaan vaak samen. In het westen wordt zo’n patiënt dan behandeld door een longarts. Door medicijnen treed er verbetering op van de cara-klachten, maar helaas ontstaat er eczeem. De longarts kan niet verder helpen en stuurt de patiënt door naar een andere huidspecialist. Deze ‘duwt’ het probleem weer naar binnen met als gevolg longklachten. Er ontstaat een ping-pong effect. In het oosten is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen diverse symptomen, waarbij ook de voorkeuren van de patiënt voor eten, kleuren, klimaat e.d. wordt meegenomen. Tevens wordt de emotionele en geestelijke houding van de patiënt bekeken.

Bron: Rian visser

Doordat massagepraktijk SOLO4body gebruikt maakt van een combinatie van Holistische en Shiatsu massage ontstaat een massagetechniek die spieren soepel maakt en er voor zorgt dat u met een ontspannen gevoel de praktijk in Breda verlaat.

Kosten:

€ 48,00 per 30 minuten
€ 59,00 per 45 minuten
€ 70,00 per 60 minuten