Bedrijfsmassages

SOLO4body op locatie! Massagepraktijk SOLO4body geeft buiten de massagepraktijk ook stoelmassages bij bedrijven.

Stoelmassage is speciaal ontwikkeld om op locatie te kunnen geven en is een preventieve massagetechniek, die werknemers ondersteunt bij het optimaliseren van hun vitaliteit. De massage vindt plaats op een daarvoor speciaal ontworpen stoel. Het is een praktische vorm van massage waarbij de werknemer gekleed plaats neemt. Gezeten op deze stoel is het mogelijk om het hele lichaam te ontspannen. In een ongeveer vijftien minuten durende sessie worden de rug, armen, handen, schouders en de nek gemasseerd. Tijdens de massage voelt de masseuse waar de spanningsplekken zich op het lichaam bevinden door deze aan te raken. Uw werknemer leert op deze wijze de spanning te herkennen.

Door het regelmatig ondergaan van stoelmassages wordt het lichaamsbewustzijn verhoogd waardoor men eerder fysieke en psychische klachten zal herkennen. Dit helpt om in een eerder stadium effectief actie te ondernemen. Met name bij RSI / Cans en klachten door zwaar fysiek werk is dit uiterst essentieel.

Een éénmalige stoelmassage is een goede ervaring. Een stoelmassage eens per week of eens per twee weken geeft een meer blijvend effect op lichaam en geest. Herhaling is dus zinvol. De masseuse heeft bovendien de mogelijkheid om advies in stressverlagende spieroefeningen te geven.

De feiten liegen er niet om, een structurele inzet van bedrijfsmassages levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid waardoor het ziekteverzuim zal dalen en mede daardoor de ziektekosten. Hieronder een aantal feiten.

Bedrijfsmassages nuttig, of alleen maar prettig?

Onlangs werd bekend dat bij de belastingdienst in Den Haag het ziekteverzuim met 4% is gedaald sinds er stoelmassages worden gegeven aan de medewerkers. Navraag bij andere bedrijven leerde ook dat in 2002, sinds de massages op de werkplek waren ingevoerd, het ziekteverzuim van 11 naar 5% is gegaan. De overheid vindt dit een dermate belangrijke bijdrage dat er belastingvoordelen en subsidies in het leven zijn geroepen om bedrijven en instellingen te stimuleren massage op de werkplek in te voeren. Het blijkt nuttig te zijn voor medewerkers die constant in dezelfde houding werken, met dezelfde bewegingen en ook nog onder hoge werkdruk. Voor spieren en geest is deze manier van werken niet anders dan `topsport’. Het behandelen van specifieke punten stimuleert de doorbloeding in de weefsels. Dit kan helpen klachten te voorkomen als een stijve nek en spanningshoofdpijn, spit, pijnlijke schouders en armen, tintelende vingers, etc. Daarna kunnen de medewerkers met vernieuwde kracht weer vooruit. Men voelt zich alert, energiek en vrolijker. Het verschil tussen spanning en ontspanning wordt weer herkend, en zodoende let men eerder op de signalen die het lichaam geeft bij een ongezonde werkhouding.

Aftrek voorbelasting op massagediensten voor werknemers[1]

De staatssecretaris heeft met betrekking tot stoelmassage het volgende besloten. Als de masseuse massage verricht bij werknemers met het doel stress gerelateerde klachten op de werkplek weg te nemen of te verminderen, kan een ondernemer die met een masseuse contracten afsluit, worden aangemerkt als afnemer van de prestaties van de masseuse. De werkgever kan volgens de staatssecretaris als afnemer van de prestaties dan ook de voorbelasting in aftrek brengen. De werknemers kunnen met de massage weliswaar ook buiten de werksfeer om gebaat zijn, maar de staatssecretaris vindt dat mogelijke consumptieve element volstrekt ondergeschikt aan het belang van de werkgever bij de massages. De werkgever verwacht namelijk dat door de massages ziekteverzuim wordt voorkomen of verminderd. De massagediensten zijn volgens de staatssecretaris derhalve geen personeelsvoorziening zoals bedoeld in het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting. De aftrek van de voorbelasting is niet beperkt of uitgesloten. Personeel is het kostbaarste ‘kapitaal’ van een onderneming. En omdat voorkomen beter is dan genezen, is goed onderhoud eenvoudigweg het beste. Een ziektedag kost een bedrijf gemiddeld € 250,- (ArboNed) per werknemer.

Wetenschappelijke onderbouwing van deze methode[2]

Bij een onderzoek naar methoden tegen werkstress aan de Universiteit van Miami vertoonde de hersenactiviteit van proefpersonen na 5 weken stoelmassage opmerkelijke veranderingen: de alpha hersengolven verminderden, en beta- en theta- golven vermeerderden. Dit wordt door hersenonderzoekers geïnterpreteerd als een staat van verhoogde helderheid en rust. Deze groep werknemers was daarbij in staat wiskundige problemen tweemaal sneller op te lossen dan de controlegroep. Het aantal fouten in de berekeningen lag daarbij ook nog eens 50% lager. De proefpersonen meldden dat ze zich minder gauw vermoeid en onzeker voelden, en minder pijn hadden.

Fysiologisch gezien schakelt bij massage het zenuwstelsel de beruchte`vecht- of vluchtreactie’ uit en schakelt over op herstelprocessen

  • Verlaagde niveaus van angst- en stresshormonen (cortisol, adrenaline)
  • Verhoogde niveaus van `geluksstoffen’ (endorfinen, serotonine, dopamine)
  • Vermeerdering groeihormonen (herstellend effect)
  • Meer activiteit en hoeveelheid van afweercellen (o.a.witte bloedlichaampjes)
  • Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel
  • Vermindering pijngevoeligheid
  • Normalisering van de bloeddruk en hartslag
  • Versnelling lymfestroom en doorbloeding (opruiming afvalstoffen, verbetering immuunsysteem)
  • Versoepeling spieren en gewrichten + extra calcium-opname in de botten.
    Een psychologische uitleg ligt ook voor de hand
  • Het is een echte pauze, even hoeft men niets te presteren, zelfs niet te praten, alleen maar te genieten van de aandacht en verzorging die men ontvangt. Dit komt daarna ten goede aan de geestelijke belastbaarheid en emotionele veerkracht.
  • Tijdens de massage voelt men dat de spieren gespannen waren en waar, en leert men het verschil te herkennen tussen spanning en ontspanning. De rest van de week kan men zichzelf daardoor makkelijker corrigeren in de werkhouding.
  • Stimulans om meer op de gezondheid te letten. De masseuse vraagt altijd hoe het met iemand gaat om eventuele contra-indicaties vast te stellen. Het neveneffect is dat de betreffende persoon iedere keer weer even stilstaat bij z’n fysieke conditie. Dit kan resulteren in goede voornemens, vaak gestimuleerd door adviezen van de masseuse. In de praktijk blijkt dat mensen bijvoorbeeld vaker gaan sporten.

De voordelen nogmaals op een rijtje

  • Verbeterde conditie, hogere concentratie, hogere productiviteit.
  • Meer ontspannen en tevreden werknemers.
  • Laagdrempelig, de masseuse komt bij u langs.
  • Signaleringsfunctie voor problemen.
  • Beperking van externe Arbo-kosten.

Informeer eens naar de aantrekkelijke tarieven bij Solo4body. U zult zien dat het ook de moeite waard is voor uw bedrijf.